Ithaka
het utregs anarchisties alternatief

Ithaka homepage
De naam Ithaka


Links Utrecht gids

Het is alweer een tijd geleden dat er in Utrecht een boekje is uitgegeven met een overzicht van allerlei utregse groepen die werken aan radikale veranderingen om de samenleving solidair en vrij te maken. Daarom heeft Ithaka een nieuwe gids voor utreg gemaakt.

Dit is de digitale versie van de gids. Er bestaat ook een papieren versie van de gids. Deze werd gepresenteerd op de Anarchistische Boekenmarkt 2005 in Utrecht.
Meer info via: ithaka@deds.nl
Inhoud:
Inhoudsopgave
Ithaka homepage


Anarchistische Anti-deportatie Groep Utrecht (AAGU)

De Anarchistische Anti-deportatie Groep Utrecht (AAGU) vindt dat mensen zonder verblijfsvergunning niet opgesloten moeten worden. Vluchtelingen en migranten vluchten niet vrijwillig. Ze zijn hun land ontvlucht vanwege oorlog, hongersnood of het gebrek aan vrijheid. Het is uitermate wrang dat mensen die het gelukt is te vluchten om een beter, vrijer bestaan op te bouwen in een gevangenis terecht komen. We vinden dat iedereen het recht heeft op vrijheid van beweging en op verblijf in het land waar hij of zij wil wonen. We zijn voor open grenzen en een solidaire wereld waarin er genoeg is voor iedereen. Vaak wordt vergeten of bewust niet gezegd dat westerse landen migratie mede veroorzaken door de ongelijke verdeling van de welvaart ten gunste van het westen. Daarom is het niet verwonderlijk dat mensen vluchten naar landen waar ze relatief meer vrijheid hebben en betere bestaansmogelijkheden hebben. Mensen deze mogelijkheden hier te ontzeggen, getuigt van egoïsme en hebzucht.

De AAGU wil mensen informeren over de situatie waarin mensen zonder papieren verkeren in het Detentiecentrum. De groep wil een netwerk opbouwen van mensen en organisaties die kritisch ten opzichte van het vreemdelingen- en vluchtelingen beleid staan. Een beleid waarin het deporteren van vluchtelingen en "vreemdelingen" een steeds grotere, centralere rol gaat spelen. Daarnaast wil AAGU door middel van manifestaties, demonstraties en directe actie laten zien dat het centrum gesloten moet worden.

De AAGU heeft in de afgelopen jaren zelf acties georganiseerd, zoals een bezetting bij het opleidingscentrum van de IND in Utrecht in juni 2004. Er is een trainingsdag geweest met medewerking van de activistenschool onder de noemer hoe voorkom je op geweldloze wijze een uitzetting? Enkele mensen van het AAGU zijn bezig geweest met het opzetten van een breed platform in Utrecht, de zogenaamde Van Harte Pardon coalitie en uiteraard is het AAGU actief geweest bij de bajessen in Zestienhoven, Soesterberg en Ter Apel. In Utrecht werden tijdens de actie vluchtalarm in juni 2005, veel herrie maken tijdens de maandelijkse maandag 12.00 uur sirene, flyers uitgedeeld op het stadhuisbrug.

AAGU is lid van Sluit Kamp Zeist

AAGU
info"at"aagu.nl
www.aagu.nl
Inhoudsopgave
Ithaka homepage


ACU, Politiek Cultureel Centrum

Het ACU is een politiek cultureel centrum, gelegen aan de Voorstraat in de binnenstad van Utrecht. Het ACU werkt onafhankelijk van (gemeentelijke) overheden, op niet commerciële basis en wordt gerund door vrijwilligers. Zo heeft zij haar bestaansrecht in het Utrechtse culturele en politieke leven al meer dan twee decennia bewezen.

In het ACU vinden de meest uiteenlopende aktiviteiten plaats: café, eetcafé, concerten, disco's, politieke info-avonden, kleinkunst, kraakspreekuur, voedselkoöp, infowinkel Schism, kurf, maatjescafé, benefieten, feesten, zaalverhuur voor ideële en culturele groepen, vergaderruimte, expositieruimte en zelfs nog meer.......

ACU Politiek Cultureel Centrum
Voorstraat 71
3512 AK Utrecht
(030) 2314590
home"at"acu.nl
www.acu.nl
Inhoudsopgave
Ithaka homepage


ALARM!

Alarm was het wekelijks Info café in politiek cultureel centrum ACU. Ligt op het moment even stil.

Alarm!:
ACU politiek cultureel centrum
T.a.v. ALARM!
Voorstraat 71
3512 AK Utrecht

tel: 030-2314590
e-mail: info"at"acualarm.tk
www.acualarm.tk
Inhoudsopgave
Ithaka homepage


Alert!- vakblad voor antifascisten

Alert!- vakblad voor antifascisten
Postbus 2884
3500 GW Utrecht
e-mail: alertafa"at"xs4all.nl
www.alertafa.nl
Inhoudsopgave
Ithaka homepage


Arrestantengroep Utrecht opgericht!

In navolging van Amsterdam, waar al jarenlang een permanente arrestantengroep actief is, heeft ook Utrecht nu haar eigen steungroep voor advies, ondersteuning en praktische hulp voor arrestanten bij links/anarchistische akties.

wij bieden...
Omdat we met nog niet zo heel veel mensen zijn en ons rustig en gedegen willen kunnen organiseren zijn wij nog niet permanent bereikbaar. Wij bieden hulp (een kant-en-klare arrestantengroep, contact met de advocaat, juridisch advies voor, tijdens en na de aktie etc.) aan groepen (of individuen) uit de regio Utrecht die minstens 2 weken van te voren contact met ons opnemen. Is de aktie buiten deze regio of weten wij het minder dan 2 weken van te voren, dan garanderen we niks, maar zullen wel ons best doen om te kijken wat we kunnen regelen.

wij zoeken nog...
Mensen die actief mee willen helpen zijn van harte welkom. Ervaring met arrestantengroepen of juridische kennis zijn absoluut niet nodig, je kunt alles leren. De hoeveelheid tijd die je erin wilt/kunt stoppen bepaal je zelf. Wil je niet actief meedoen maar wel helpen wanneer nodig, dan kun je je ook op een reservelijst laten zetten.

contact
Wil je helpen, wil je gebruik maken van de arrestantengroep of heb je vragen, stuur dan een mailtje aan utrecht"at"arrestantengroep.org of een brief naar
Arrestantengroep Utrecht
Postbus 85069
3508AB Utrecht.
De mail wordt dagelijks bekeken, de postbus 2 keer per week.
Voor geheime akties kun je vragen om een afspraak te maken, zodat we het er persoonlijk over kunnen hebben.
Meer informatie over je rechten na arrestatie, arrestantengroepen e.d. vind je op de website van Arrestantengroep Amsterdam: www.arrestantengroep.org/utrecht.html
Inhoudsopgave
Ithaka homepage


Ask Annabel - FemActivism

Ask Annabel is the students’ organisation of the department of gender studies at Utrecht university. Since her emergence in 2004 she organises film screenings, debates, excursions, benefit performances and workshops. She critically ponders the world around her and wonders where the power lies as she reads the newspaper, watches TV, surfs the Web, buys clothes, drinks a beer, goes partying, sleeps, eats a sandwich. What gets you going?

Ask Annabel stimulates critical thought and dialogue across (imaginary) lines of gender, age, sexual orientation, ethnicity, class, education, capability / Ask Annabel builds a bridge between theory and practice / Ask Annabel re-claims ‘feminism’ as a positive concept / Ask Annabel brings together Women’s Studies students in a playful and creative way / Ask Annabel provides space to share personal experiences / Ask Annabel also sees the personal as political / Ask Annabel aims to address and interest a non-academic and non-Women’s Studies audience / Ask Annabel aims to promote Women’s Studies and its non-academic spin-offs across the board

e-mail: ask_annabel"at"hotmail.com
www.askannabel.org/
Inhoudsopgave
Ithaka homepage


Uitgeverij Atalanta

De wereld kan veel mooier, het denken kan veel dieper - dat is wat Atalanta wil uitdragen. We maken boeken, spelletjes, folders, kaarten, affiesjes enzovoort. Daarnaast maken we muziek. Ons anarchisme omvat: veganisme, anti-racisme, feminisme, geweldloosheid, ekologie, dwarse ekonomie, logies denken en vrolijkheid.
Tijdschrift: Aardig (3 of 4 keer per jaar, voor vrijwillige bijdrage, onkosten ongeveer 9 euro).
Folder: zie onze webstek, maar er kan ook een papieren versie aangevraagd worden!

Uitgaven van Atalanta zijn te koop bij De Rooie Rat en Savannah Bay, en te bestellen bij Atalanta zelf, of aldaar te koop. Zie voor openingstijden bij Voko De Citroenvlinder, maar graag eerst even bellen.

Atalanta
Simón Bolívarstraat 87 (aanbellen kan ook bij Weia en bij Rymke)
3573 ZK Utrecht
030-2722650
e-mail: atalanta"at"antenna.nl
www.antenna.nl/atalanta
Inhoudsopgave
Ithaka homepage


Café Averechts

Averechts is een leuke, levendige (buurt)kroeg in de vogelenbuurt in Utrecht die volledig draait op vrijwilligers. De bedoeling van het café is op een leuke manier geld te verdienen dat we vervolgens besteden aan activiteiten en goede doelen die we met elkaar bepalen. Hiervoor kan in principe iedereen suggesties aandragen. Het café draait inmiddels al ruim 20 jaar op deze manier.

In Café Averechts wordt getapt en gekookt, maar er zijn ook nog allerlei andere (culturele) activiteiten:

 • Optredens
 • Open podia
 • Exposities
 • Kaart avonden
 • Schaken
 • Cultureel koken
 • Kinder kook café
 • En nog veel meer ...

Café Averechts
Lijsterstraat 49
3514TB Utrecht
030-2710916
www.averechts.nl

Openingstijden:
ma 21:00 - 01:00
di 17:00 - 01:00
wo 21:00 - 01:00
do 21:00 - 02:00
vr 17:00 - 02:00
za 21:00 - 02:00
zo 17:00 - 01:00
Inhoudsopgave
Ithaka homepage


Voedselkoöperatie De Citroenvlinder

alles geheel biologies en veganisties
ook te koop: pakken kringloop (laser)print- en kopieerpapier en de uitgaven van Atalanta

openingstijden:
dinsdag 17.00 uur - 19.00 uur
donderdag 17.00 uur - 19.00 uur
eventueel zaterdag op afspraak
voor uitgaven Atalanta: vooraf even bellen

De Citroenvlinder
Simón Bolívarstraat 87 - 95 (gebruik zo nodig alle bellen)
3575 ZK Utrecht
atalanta"at"antenna.nl
030-722650
Inhoudsopgave
Ithaka homepage


Counter Culture Festival

The idea of an open non-commercial festival started around last spring, following the eviction of a some big squats located in the centre of Utrecht (WKZ, Dump and Vismarkt, all of them still empty!).

Losing those buildings hurt the squat movement as well as the social life of the city. Squat places are in fact more than just cheap living solutions...a lot of activities like concerts, workshops, vegan cafe`s, internet points,swop-shops, expositions and more were possible thanks to the efford of people that created a "space" for it. Those happenings are free or very low budget, because they come from a different vision of society and human relations. A vision in which the energy, the work, the enthusiasm are not focused on a personal profit, but on creating constructive alternative realities to the "consumistic" world that surround us.

At the moment in Utrecht there are not many possibilities left for these activities to take place. The city centre is overrun by shops,restaurants, clubs. Initiatives that do not belong to the institutionalized-commercial path keep being pushed out of sight since they do not follow the capitalist principle of short term profit. It is a change that every day more is causing an impoverishment in our social and cultural background. We are losing the concept of variety and of an open confrontation between differences and subcultures. Everything is more and more massified, labelled and expensive.

The same is happening in the musical scene. Most concerts in the Netherlands an also Utrecht`s venues are arranged by the Mojo group, with a quite limited selection of bands (since many musicians that cannot guarantee a highbudget at the door, they don`t get booked). The festival wants to be a way to reclaim a "free" day and a "free" space in the heart of our city. Next to the windows and the neon signs,we try to send out other messages and create a place for sounds and information that are generally unknown to the big public.

It is a chance for people that are already involved with those issues to gather, and for others to experience something quite different from the usual city festivals. There will be bands and DJ`s that can offer you an impression of the alternative underground music scene. There will be several info stands with material concerning cultural and political issues (like anti-fascism, police violence, defence of nature, animal rights), a no-copyright record distro, a book distro, a free-shop stand and Food not Bombs. There will be workshops about graffity painting, screen printing, capoeira and of course there is space for more, according to personal initiative and in respect of the spirit of the festival. All the work for this event is volunteer based, and there will be no entrance charged. It is free and accessible to everyone that wants to come to enjoy and to support the message that we try to express with it. Which is in a direct, simple and non pretentious way to reclaim your existance and freedom of expression.

festival"at"acu.nl
www.festival-utrecht.nl
Inhoudsopgave
Ithaka homepage


Eetcafé De Baas

Lekker eten voor een goed doel
Pal onder de Dom vindt je Eetcafé De Baas: een uniek eetcafé, geheel gedraaid door vrijwilligers.

Het doel van het eetcafé is op een leuke manier geld te verdienen voor goede doelen. Het café draait inmiddels al bijna 30 jaar op deze manier.

Openingstijden
De Baas is open op woensdag-, donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond van 18.00 uur tot ca. 23.00 uur. De keuken is open tot 20.30 uur.

Feesten
Het café kan ook tegen zeer schappelijke prijzen gehuurd worden voor feesten! Informeer eens naar de mogelijkheden.

Wil je ook een Baas zijn?
De Baas is altijd op zoek naar vrijwilligers voor de bar en bediening, en koks. Ervaring is niet nodig. Heb je interesse, neem dan een kijkje op onze website http://eetcafedebaas.nl en meld je aan!

Voor informatie en reserveringen:
Eetcafé De Baas
Lijnmarkt 8
3511 KH Utrecht
030 231 51 85
eetcafedebaas"at"hotmail.com
www.eetcafedebaas.nl
Inhoudsopgave
Ithaka homepage


Femi

Stichting Femi weet met haar Feministisch Kafee de stad Utrecht een beetje wakker te houden als het gaat om feminisme, vrouwenrechten en de aankomende vloedgolven van verdere emancipatie. Laten we hopen op een eigentijdse tsunami. Het is een stichting die vol vuur, ieder jaar weer, de Hexennacht organiseert, Internationale VrouwenDag niet onopgemerkt voorbij laat gaan, hier en daar gerichte addbust-acties doet en maandelijks een openbaar Kafee in politiek cultureel centrum het Acu verzorgd. Een continue cultuurkritiek, een toegankelijke discussievrijplaats en een broeinest van activisme, daar staan de Femi's voor.
Meer info: www.stichtingfemi.nl
Inhoudsopgave
Ithaka homepage

Food Not Bombs

Food Not Bombs leeft weer! Elke 3de zaterdag van de maand kun je weer gratis eten.

Food Not Bombs
postbus 255
3500 AG Utrecht
e-mail: Freefood"at"dds.nl
Inhoudsopgave
Ithaka homepage


Vrienden van GroenFront!

Vrienden van GroenFront! is een steungroep voor aktienetwerk GroenFront!, de nederlandstalige tak van EarthFirst!. EF! is in de jaren tachtig ontstaan in de VS als respons op de gematigdheid van bestaande natuur- en milieuorganisaties en later overgewaaid naar tal van andere regionen, waaronder nederland. GroenFront! voerde onder andere aktie tegen de Afrikahaven bij Ruigoord, de Betuwelijn en boskap door de Efteling. GroenFront! en EarthFirst! zijn niet een organisatie maar een naam die je kan gebruiken voor geweldloze directe actie. De steungroep Vrienden van GroenFront! kan jouw acties ondersteunen met publiciteit, trainingen, fondsenwerving enzovoort. Daarnaast hebben we een boekendistributie (aktiehandleidingen en boeken rond zelfvoorziening, ekofilosofie, anarchisme) en organiseren we discussies, lezingen en workshops.

Vrienden van GroenFront!
postbus 85069
3508 AB Utrecht
Voicemail/fax: 084 8666018
Web: www.groenfront.nl
Inhoudsopgave
Ithaka homepage


Stichting Kitchen Punx

"Kitchen PUnx" is een non profit organisatie. Wij verzorgen Veganistische maatlijden in het cafe van het ACU. Veganisme is een vorm van vegetarisme, waarbij alle dierlijke producten vermeden worden. Als je veganistisch eet vermijd je dus alle verantwoordelijkheid voor dierlijk leed, die in de bio-industrie van tegenwoordig voorkomen. Als dit niet voldoende reden is om bij ons te komen eten kun je natuurlijk ook gewoon komen omdat het eten lekker en goedkoop is. Alle producten uit onze keuken zijn vers bereid. Er komen dus geen kant klare sauzen of dergelijke dingen aan te pas. Wij hebben iedere maand een nieuwe menukaart en iedere dag een andere dagschotel zodat het mogelijk is zeer gevarieerde maatlijden te proeven.

Kortom kom naar het ACU en probeer de veganistische keuken op zijn best in een gezellige ongedwongen sfeer.

Van 18:00 tot 20:30 kan er besteld worden. Reserveren aanbevolen. Aanvang: 18:00 uur
ACU, Voorstraat 71, Utrecht, tel. 030-2314590.
Zie ook: www.acu.nl
Inhoudsopgave
Ithaka homepage


De kortsluiting

De kortsluiting is een kraakpand in het centrum van utrecht. Hier worden concerten georganiseerd en binnenkort gaat elke vrijdag de kroeg open.Het bestaat al zo'n 7 jaar en in de loop der jaren hebben er veel voornamelijk hardcore punk bands uit binnen en buiten land gespeeld.
Als je meer info wilt over deze plek ga naar:
www.urbanblight.domainepublic.net/kortsluiting/accueil2.html

Kortsluiting
Vleutenseweg 68
Utrecht
Inhoudsopgave
Ithaka homepage


Het Kraakspreekuur Utrecht

We houden ons m.n. bezig met het verstrekken van informatie over kraken, maar helpen ook bij voorbereidingen en bij kraakacties zelf. Echter, aangezien het Kraakspreekuur geheel uit vrijwilligers bestaat, vragen we maximale inzet van de (aspirant) krakers die we helpen. Wil je een pand kraken? Dan moet je bijvoorbeeld zelf op zoek gaan naar leegstand, maar ook zelf informatie over de duur van die leegstand en informatie over de eigenaar achterhalen. Kraken en gekraakt wonen vraagt een actieve instelling. Voor korte vragen en informatie kun je ons mailen; ksutreg"at"squat.net. Maar let op! Geen persoonlijke informatie of adressen via de e-mail! Kom voor uitgebreide informatie en mogelijke hulp langs. Ten slotte: We zijn telefonisch NIET bereikbaar en houden geen telefonisch spreekuur, KOMT LANGS!

Het kraakspreekuur is voortaan op woensdag van 8 tot 9 en niet meer op zaterdag! Het is overigens altijd verstanding om een email te sturen als je wilt komen, dit kan naar ksutreg"at"squat.net. Het kan namelijk voorkomen dat er niemand van ons is en je dus voor een dichte deur kan komen te staan. Het spreekuur is tegenwoordig ook niet meer in het ACU zelf, maar er boven. Dit betekent dat je even moet aanbellen bij de kantoren:

Het Kraakspreekuur Utrecht
elke woensdagavond van 20.00 tot 21.00, boven het ACU
Voorstraat 71 (ACU)
3512 AK Utrecht
ksutreg"at"squat.net
http://ksutreg.web-log.nl
Inhoudsopgave
Ithaka homepage


Meldpunt Misbruik Identificatieplicht

Het Meldpunt MISBRUIK Identificatieplicht is een onafhankelijke vrijwilligers organisatie die in eerste instantie strijdt voor het afschaffen van de Wet op De Uitgebreide Identificatieplicht.

Inmiddels is ons werkterrein fors uitgebreid naar allerlei andere wetten, regelgeving en technologische ontwikkelingen die het bestrijden van de aantasting van de privacy betreffen. Zoals bijvoorbeeld de invoering van het Burger Service Nummer, de RFID-chips ontwikkelingen en het al dan niet illegaal verzamelen van persoonsgegevens door allerhande instellingen.
Ons werk bestaat uit het geven van voorlichting t/m het daadwerkelijk ondersteunen van individuele gevallen van mensen die ten strijde trekken tegen de aantasting van hun recht op vrijheid, aanspreken van politiek en instellingen die bij deze kwestie betrokken zijn.
We kunnen hulp op velerlei gebied goed gebruiken.

Lauwerecht 55
3515 GN Utrecht
giro nr.3577337
meldpunt"at"ID-nee.nl
www.id-nee.nl
Inhoudsopgave
Ithaka homepage


Meldpunt Peperspray

Dit is vooralsnog alleen een email adres en bedoeld om gevallen van gebruik van peperspray van politie tegen burgers te verzamelen. En met name de gevallen van misbruik. We willen dit zoveel mogelijk in kaart brengen en eventueel mensen helpen bij klachten of het versturen van persberichten en dergelijke. Als mensen zijn gepepperd door de politie (of andere autoriteiten die uitgerust zijn met peperspray) en iemand wil dat aan ons melden, dan willen we in elk geval de volgende zaken weten:

 • Wat was de aanleiding van het sprayen?
  (Is dat duidelijk geworden, cq waarom ontstond er een 'probleem' met de politie?)
 • Heeft de politie duidelijk gemaakt dat ze peperspray ging gebruiken?
 • Was het een dreigende situatie voor de agent?
 • Hoe is de peperspray gebruikt?
  (1 op 1 situatie, meer dan 1 meter afstand, maximaal twee maal kort -1 sec- sprayen etc.)
 • Werd je na te zijn gepepperd aangehouden door de politie?
 • Kreeg je nazorg? Waar bestond die nazorg uit?
  (Werden je ogen uitgespoeld? Kreeg je een arts te zien?)
 • Wat was het effect bij je nadat je werd gepepperd? Hoe heb je dit ervaren?
  (branderig gevoeld, ademkrisis, veel slijmvorming, angst e.d.)
 • Had je gezondheidsklachten zoals astma, en heb je dit kunnen aangeven?

We zijn te bereiken op peperspray"at"deds.nl
Mogelijk dat we in de toekomst meer kunnen doen dan alleen verhalen verzamelen.
Inhoudsopgave
Ithaka homepage


de Rooie Rat

Boekhandel de Rooie Rat is de oudste en grootste links-politieke boekhandel van Nederland met een culturele en politieke uitstraling ver buiten Utrecht.
De Rooie Rat heeft een rijk en goed gesorteerd assortiment op het gebied van onder andere politieke en sociale wetenschappen, filosofie, sociale geschiedenis, milieu, landen- en migratiestudies. Op een oppervlakte van ruim 150 vierkante meter is een uitgebreid aanbod van Engels-, Duits- en Nederlandstalige titels aanwezig.
Ook vindt u Turkse boeken in onze boekenkast.

De genres literatuur en kinderboeken zijn nieuw en ook antiquarisch voorradig.

Uniek is het uitgebreide moderne antiquariaat, met nadruk op de moderne sociale geschiedenis(o.a. arbeidersbeweging) en de geschiedenis van het politieke en sociale denken. Onze bijzondere aandacht gaat daarbij uit naar de geschiedenis van het socialisme en het anarchisme in al hun historische varianten.

Vanzelfsprekend bestelt de Rooie Rat elk gewenst Nederlands, Engels of Duits boek snel en goedkoop.

Openingstijden:
Maandag 13.00 tot 18.00
Dinsdag tot Vrijdag 9.30 tot 18.00
Koopavond Donderdag 18.00 tot 21.00
Zaterdag 11.00 tot 17.30

Boekhandel de Rooie Rat
Oude Gracht 65 (30 meter van de Rembrandt Bioscoop)
3511 AD Utrecht
tel: 030-2317189
fax: 030-2311922
rooierat"at"rooierat.nl
www.rooierat.nl
Inhoudsopgave
Ithaka homepage


SAVANNAH BAY

Savannah Bay is een bijzondere boekhandel, voortgekomen uit de allereerste vrouwenboekwinkel van Nederland. Tegenwoordig verkopen wij ook veel interessante boeken voor mannen! De winkel is nu gespecialiseerd in boeken op het gebied van gender en etniciteit, multiculturaliteit, homoseksualiteit, hulpverlening en diversiteitsmanagement.

Wij bieden een uitgebreid en verrassend assortiment titels, waaronder literatuur, psychologie en hulpverlening, vrouwenstudies en filosofie, spiritualiteit en kinderboeken. Onze medewerkers allen enthousiaste vrijwilligers- zijn enorme boekenwurmen en geven met plezier advies en leestips.

Behalveboeken kun je bij ons ook terecht voor cds (vooral wereldmuziek) dvds (filmhuis- en homofilms), alternatieve kaarten, buttons,magnets, sieraden en andere originele cadeautjes.

Savannah Bay organiseert vele activiteiten, zoals debatten, workshops, literaire festivals en lezingen. Je kunt je gratis abonneren op onze e-mail nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.
Kijk voor meer informatie op www.savannahbay.nl

Boekwinkel Savannah Bay
Telingstraat 13
3512 GV Utrecht
tel 030-2314410
fax 030-2342150
info"at"savannahbay.nl
www.savannahbay.nl
Inhoudsopgave
Ithaka homepage


Vereniging Solidair

Vereniging Solidair is een samenwerkingsverband van bedrijven, woonverenigingen, non-profit organisaties, vrijwilligersinitiatieven en mensen die op persoonlijke titel meedoen. In plaats van dat ieder zijn eigen gang gaat, probeert Solidair de meerwaarde van het samenwerken optimaal te benutten.

Vereniging Solidair streeft naar betere verhoudingen tussen mensen, met name op het gebied van economisch handelen. Alles hoeft niet steeds groter, meer en winstgevender. Wat wel groter en meer mag is enthousiasme om wat je bezit en kunt te delen. Geen winstmaximalisatie, maar een rechtvaardige verdeling van middelen.

Binnen Solidair nemen we zelf verantwoordelijkheid voor wat we doen. Solidair heeft een verenigingsstructuur waarbij leden maximale zeggenschap hebben. Leden maken met elkaar afspraken over het gebruik van de gezamenlijke middelen. Deze middelen komen tot stand doordat iedereen een deel van het loon of inkomen opzij zet. Met dit geld creëren we mogelijkheden voor projecten en activiteiten die anders financieel niet of nauwelijks haalbaar zijn.

Vereniging Solidair
Lauwerecht 55, 3515 GN Utrecht
tel: 030 - 2760930
info"at"solidair.nl
www.solidair.nl
Inhoudsopgave
Ithaka homepage


Springstof, Utregse radikale nieuwsbode

De Springstof was vele jaren (vanaf 1980) het krakersblaadje in Utrecht. Handgeschreven en gestencild, en op de fiets rondgebracht. Maar ook hier heerste de vooruitgang. Getyped, en per mail verstuurd verscheen de Digitale Springstof. Utrechts radicale nieuwsbode. Al het nieuws op het gebied van kraken, acties, de laatste politieke ontwikkelingen vanuit een radicaal anarchistische visie. De Digitale Springstof ligt momenteel stil (sinds voorjaar 2006), maar de bijdrages zijn nog te zien op:
www.springstof.web-log.nl
en
www.springstof.org
Inhoudsopgave
Ithaka homepage


Steunpunt Illegalen STIL

Het STIL is een solidariteitsorganisatie voor vluchtelingen en migranten zonder verblijfsvergunning. We zijn een onafhankelijke organisatie (geen overheidssubsidie) die de ontwikkelingen op het gebied van migratie, vluchtelingen- en vreemdelingenrecht kritisch volgt. We bieden praktische ondersteuning door middel van het geven van juridisch advies, het medisch doorverwijzen, het restaurant Grenzeloos (waar koks zonder verblijfsvergunning werken) en het beperkt bieden van opvang voor maximaal twee weken. In de toekomst zal het vrouwenopvangproject (Fanga Musow) van start gaan met als doel om vrouwen zelfredzamer te maken. Drie keer per jaar ontvang je als donateur onze STIL-nieuwsbrief waarin je op de hoogte blijft van de ontwikkelingen binnen het STIL en het beleid ten aanzien van migranten en vluchtelingen. Ook nemen we deel aan acties en demonstraties tegen het ontmenselijkende en egoistische vluchtelingen- en vreemdelingenbeleid. Via het AAG(Anarchistische Anti-deportatie Groep Utrecht) voeren we momenteel een campagne tegen het "Detentiecentrum Zeist" waar mensen zonder verblijfsvergunning zonder enige vorm van proces en onschuldig gevangen zitten in afwachting van deportatie.

STIL
Lauwerecht 55
3515 GN Utrecht
tel:030-2713463
fax: 030-2713562
info"at"stil-utrecht.nl
www.stil-utrecht.nl
Inhoudsopgave
Ithaka homepage


Welkom bij de Streetmedics!

Streetmedics, of EHBA, zijn mensen die eerste medische en/of verzorgende hulp verlenen bij akties. Het kan hierbij gaan om grote demonstraties, publiekmanifestaties of kleinere directe aktie.
Hoewel we -letterlijk & figuurlijk- aan de kant van de aktievoerders staan, beperken we ons uitsluitend tot medische handelingen.
Mensen van de EHBA hebben minimaal een geldig EHBO-diploma, aangevuld met specifieke trainingen, en zijn soms werkzaam als verpleegkundige, ambulancehulpverlener of arts. We houden onze eigen vaardigheden op peil door regelmatige training en oefening.

We zien ons werk als een onderdeel van de aktiebeweging voor een vrije en gelijkwaardige wereld, zowel om de hoek als onder de Evenaar. Daarnaast proberen we de zelfredzaamheid van aktivisten te bevorderen. Hoe meer mensen zelf weten hoe minder ze afhankelijk zijn van (reguliere of aktie-)hulpverlening.
Streetmedics - gezond verzet voor een betere wereld!

Eerste Hulp bij Akties (EHBA)/Streetmedics Nederland
Postbus 85069
3508 AB Utrecht
Tel. 06 - 23 555 247
Email: ehba"at"deds.nl
www.squat.net/streetmedics
www.action-medical.net
Giro 517 28 13 t.n.v. steungroep NVDA-EHBA
Inhoudsopgave
Ithaka homepage


VD AMOK

Anti-Militaristies OnderzoeksKollektief VD AMOK houdt zich onder meer bezig met het uitgeven van een antimilitaristisch tijdschrift (waarvan de digitale versie is te vinden op de website: www.vdamok.nl/Teksten/Tijdschrift/Overzicht.html), lobbyen tegen kernwapens en onderzoek en documentatie op het gebied van militarisme, legers en inlichtingendiensten, kernwapens en dienstweigeren

VD AMOK
Obrechtstraat 43
3572 EC Utrecht
tel: 030-2714376
fax: 030-2714759
www.vdamok.nl
giro 5567607
Inhoudsopgave
Ithaka homepage


Vrijplaats De Keerkring

Aan de Keerkring is onder andere de Amersfoortse weggeefwinkel gevestigd. Elke zaterdag is de winkel 'waarin geld geen waarde heeft' tussen 13.00 en 17.00 uur geopend. Bezoekers zijn ook welkom voor een kop thee of koffie en een gezellige babbel. In het pand wordt ook het blaadje 'De Doorgever' gemaakt en worden er zeer regelmatig activiteiten georganiseerd als tentoonstellingen, live optredens en politieke debatavonden. Ook is er de mogelijkheid om computers met internetverbinding te gebruiken voor onafhankelijke media-activiteiten. De Vrijplaats produceert zelf ook artikelen en documentaires op het gebied van mensenrechten. Voor informatie kun je contact opnemen met: Christiaan 033-4330033 of 06-30266039, keerkring"at"deds.nl
Voor vragen over de weggeefwinkel kun je ook bellen met Maranke 06-17868459.

Vrijplaats De Keerkring
Keerkring 18
Amersfoort
Inhoudsopgave
Ithaka homepage


de Weggeefwinkel

De weggeefwinkel is dakloos. De zoektocht naar een nieuw pand gaat door. Kijk voor het laatste nieuws op de website van de Weggeefwinkel.

e-mail: weggeefwinkel"at"puscii.nl
www.weggeefwinkelutrecht.nl
Inhoudsopgave
Ithaka homepage


Zwart Zaad

...is een onafhankelijk utrechts aktiefonds dat, waar nodig, geld kan ophoesten voor linkse politieke activiteiten in Utrecht. Subsidie-aanvragen en donaties zijn welkom.

Zwart Zaad
Postbus 13013
3507 LA Utrecht
sns bank: 97.96.56.761
e-mail: info"at"zwartzaad.info
www.zwartzaad.info
Inhoudsopgave
Ithaka homepage