index next

Ik heb de volgende programma's getest:

- COMTOOL.COM (DOS modemprogramma)
- EPPPD.EXE versie 0.6 (DOS Point Protocol Packet driver)
- FTP.EXE (DOS ftp programma)
- Arachne versie 1.2 t/m 1.4b2 (DOS browser + e-mail + ftp)
- Popmail (DOS e-mail programma)
- Doslynx (DOS browser + e-mail versturen)
- Trumpet Winsock 2.0 (DOS modemprogramma + SLIP en PPP driver)
- WS_FTP (Windows 3.xx ftp-programma)
- Netscape 1.0 (Windows 3.xx browser + e-mail versturen)
- Microsoft Internet Explorer 3.0a (Windows 3.xx browser)
- Pegasus Mail 2.54 (Windows 3.xx e-mail programma)
- Netscape Navigator 3 Dial Up Version van de CD-ROM van World Acces (Windows 3.xx modemprogramma + protocol driver + browser)

Al deze (volledig werkende) programma's zijn gratis voor prive-gebruik (eigenlijk Freeware dus).

Systeemeisen

De programma's COMTOOL, EPPPD en Popmail werken perfect, zelfs op een oude XT-computer (FTP denk ik ook).
Arachne en Doslynx werken ook op een XT, maar zijn dan wel erg traag. Ik heb Arachne op een 286 met 1 Mb geinstalleerd. Ik heb Arachne zo ingesteld dat er geen online JPEG-plaatjes mee kunnen worden bekeken (door mime.cfg aan te passen). Arachne is dan snel genoeg. Doslynx werkt ook snel genoeg op een 286. Doslynx geeft alleen de tekst van een html-pagina weer en dat is meestal voldoende. Vreemde soorten html worden niet ondersteund door Doslynx (bijv. formulieren of frames). De minimale systeemeisen voor Windows 3.1 zijn een 286 en 2 Mb. Van de andere Windows-programma's weet ik het niet, maar Internet Explorer en Netscape hebben minimaal een 386 met 4 Mb nodig.
Ik heb IE geinstalleerd op een 386SX 40 met 5 Mb en dat werkt goed. Bij 4 Mb is Netscape nog een beetje traag. Netscape heeft meer geheugen nodig dan Internet Explorer (de harde schijf ratelt meer).

Met mijn 14k4 modem geeft de combinatie Trumpet Winsock 2.0, Netscape 1.0, 8 Mb intern geheugen modemsnelheden van meer dan 1 kB/s.
Trumpet Winsock belt de provider en verzorgt de (PPP of SLIP) verbinding. De optimale instellingen voor Trumpet Winsock zijn door mijn provider gegeven, (zie ook Inbellen...).
Deze instellingen heb ik (bijna) allemaal ook ingevoerd voor de combinatie EPPPD en Arachne (bellen gebeurt met COMTOOL) en dan haal ik vrijwel dezelfde modemsnelheid.
Met mijn 33k6 modem haalde ik downloadsnelheden van 3,5 Kb/s. Met mijn 56k6 modem gaat dit naar 4 Kb/s (dus niet zo'n grote sprong als van 14k4 naar 33k6).

Weergave van plaatjes bij Netscape, IE en Arachne

Een voordeel van Netscape en Internet Explorer is dat plaatjes tijdens het downloaden zichtbaar zijn. Een nadeel is dat de kwaliteit van JPEG plaatjes bij 256 kleuren (8-bits) niet zo goed is. Bij 15, 16 of 24-bits weergave is de kwaliteit wel goed. Nadeel is dat men dan eerst een videodriver voor Windows 3.xx moet installeren, want anders ziet men waarschijnlijk alleen 4-bits plaatjes (16 kleuren) en die zijn nog veel slechter.
Het DOS-programma Windows 3.1 (en ook Windows 3.11) kent slechts een paar standaard video-drivers (daar zit geen VESA driver tussen). De standaard drivers kan men kiezen tijdens het installeren van Windows 3.xx of door SETUP in de Windows directory uit te voeren. Er is dan weliswaar een mogelijkheid om niet standaard drivers te installeren, maar dat moeten dan wel speciaal voor Windows Setup geschreven drivers zijn. Bij mijn (enige) nieuwe videokaart zat een diskette met een Windows-programma dat de juiste driver installeert. Voor mijn andere videokaarten zal ik op zoek moeten naar Windows 3.xx drivers.
Arachne geeft plaatjes pas weer nadat ze zijn gedownload. Ook Animated Gif plaatjes zijn pas na downloaden zichtbaar.
Bij Arachne worden JPEG-plaatjes altijd omgezet naar maximaal 256 kleuren. Dit is een nadeel als men beschikt over een videokaart die meer kleuren ondersteunt. Als men niet over meer kleuren beschikt (bij oudere videokaarten) dan is Arachne in het voordeel, omdat de kwaliteit van de plaatjes dan veel beter is dan bij Netscape of IE. Het omzetten naar 256 kleuren kost tijd (zeker op een trage computer), maar bij Arachne gaat dat sneller dan bij de andere twee browsers (komt door het programma DJPEG.EXE dat Arachne gebruikt). Bij Netscape en IE moet men daarom als het kan meer dan 256 kleuren gebruiken, want dan worden plaatjes met meer dan 256 kleuren sneller weergegeven.
Arachne heeft geen aparte videodrivers nodig.
Ik hoop dat Arachne in de toekomst ook plaatjes met meer dan 256 kleuren direct kan weergeven.
Als men een videokaart heeft met meer dan 256 kleuren, de juiste Windows 3.xx videodrivers voor die videokaart heeft en minimaal een VGA kleurenscherm, dan is weergave van JPEG-plaatjes tot nu toe het beste en het snelst met Netscape of Explorer.
Bij gebruik van meer dan 256 kleuren kunnen echter zowel Netscape als Explorer vastlopen. Er verschijnt een melding dat het programma een algemene beschermingsfout in een module van de videodriver veroorzaakt. Dit gebeurt dan vaak bij html-pagina's die veel (onnodige) plaatjes bevatten. Ik heb dit probleem niet alleen op mijn eigen computers, maar ook bij de VU-bibliotheek geconstateerd (daar draait ook Windows 3.11 en Netscape 3). Een nieuwere videodriver bleek bij mij een oplossing, samen met het veranderen van de instelling 'dither' naar 'automatic'.

Grootte van de browsers

Het kleinste programma is Netscape 1.0 en dit is ongeveer 700 kB.
Een van de grootste voordelen van Arachne is dat het niet zo'n groot programma is. Versie 1.2 beta 9 is ongeveer 900 kB en daar zitten o.a. de programma's COMTOOL, EPPPD en een goed werkend e-mail programma bij! De laatste versie downloaden (http://www.naf.cz/arachne) duurt dan ook niet zo lang.
Microsoft Internet Explorer 3.0a past op 2 floppies en dat valt ook wel mee.
De Windows programma's hebben natuurlijk wel het (hele grote) programma Windows 3.xx nodig. Bovendien zal men deze (kale) versies niet zomaar ergens aantreffen, want op internet staan meestal (belachelijk grote) versies met allerlei andere programma's (plugins enz.) erbij. Bij voldoende belangstelling zal ik mijn versies op internet zetten, zodat ze te downloaden zijn vanaf mijn Download Pagina

Ik heb ooit geprobeerd om de software die op een CD-ROM van World Access staat te gebruiken voor verbinding met de Digitale Stad. Het gaat hier om Nescape Navigator 3 Dial Up. Een aantal instellingen kon ik niet handmatig invoeren die bij de andere besproken software wel ingevoerd kan worden. Later heb ik de CD-ROM gebruikt waar hij voor is bedoeld en een proefabonnement genomen bij World Access. Toen werkte het plotseling wel snel. Dit komt denk ik door alle aanpassingen die World Access aan de software heeft aangebracht. Met mijn oude 14k4 modem haalde ik snelheden van meer dan 2 kB/s en met mijn nieuwe 33k6 modem heb ik zelfs meer dan 5 kB/s behaald!
Mijn nieuwere versie van Netscape (3.04) werd zonder pardon overschreven door de oudere versie 3.01 die op de CD-ROM van World Acces staat, inclusief allerlei instellingen.
Het 'deinstalleren' van de software is ook niet simpel.
Conclusie: gebruik geen software die door een provider is aangepast.

Zowel het programma WS_FTP en FTP.EXE werken goed. De modemsnelheden zijn als boven. Ik vind in dit geval de grafische omgeving van WS_FTP wel handig. De informatie (over local en remote directories en files) op het scherm kan volgens mij ook wel in een niet grafische omgeving goed worden weergegeven, maar zo'n ftp-programma heb ik (nog) niet gevonden.

Ik was op zoek naar een goed e-mail programma en ik keek in eerste instantie uit naar een niet grafisch DOS programma. Voor het versturen en ophalen van e-mail (simpele ascii-tekst met af en toe een attached file) is een grafische omgeving in principe overbodig. Met Popmail heb ik zo'n programma in handen. Een nadeel van Popmail is dat je volgens mij maar een bericht offline kan schrijven.
Een grafische omgeving stelt meer eisen aan (en vertraagt daarom ook) je computersysteem (met name aan de video-kaart, het video-geheugen het interne geheugen en ook nog de CPU-snelheid, alles dus) voor wie dat nog niet wist.

Voor het bekijken van internetpagina's met rare html-fratsen (en dat zijn er jammer genoeg best wel veel) is het wel handig om Internet Explorer 3.0a te gebruiken.

Het programma Pegasus Mail werkt goed.

index next