index next

Men kan zeer eenvoudig een gratis fax versturen naar veel plaatsen over de hele wereld, mits deze plaats zich in het dekkingsgebied bevind.
Op dit moment valt Nederland in het dekkingsgebied.
Helaas is het nu zo (juni 2001) dat de faxen slechts in het weekend worden verstuurd, dus als u op maandag stuurt duurt het nog minimaal 5 dagen eer de fax aankomt.
Voor een exacte opsomming van het dekkingsgebied kunt u de site http://www.tpc.int raadplegen of u kunt het gewoon op de onderstaande manier uitproberen.

Stel u wilt een fax sturen naar Pietje in Amsterdam met het faxnummer 020-1234567.
Stuur dan een e-mail naar het volgende adres:

remote-printer.Pietje@7.6.5.4.3.2.1.0.2.1.3.tpc.int

De tekst van het bericht schrijf men in de body, net als een normaal e-mailtje.
Het bericht wordt vervolgens in de daluren van de PTT naar het faxapparaat van Pietje gestuurd.

Wat men dus moet doen is het landnummer voor het faxnummer plaatsen (31 voor Nederland), de nul van het netnummer weglaten en de volgorde omdraaien. Vervolgens krijgt men de reeks getallen (gescheiden door punten) die achter het "@" teken staan.
De tekst ".Pietje" zorgt er voor dat boven de fax het bericht "Deliver this fax to: Pietje" komt te staan en mag dus vervangen worden door een eigen tekst.
N.B.: Een tekst op deze plek is verplicht, want anders gaat het mis.

Behalve het bericht dat men heeft geschreven wordt er ook een reclameboodschap met de fax meegestuurd.
Als degene naar wie u de fax stuurt geen behoefte heeft aan een reclameboodschap (bijv. omdat er een dure faxrol wordt gebruikt) dan kunt u daar misschien rekening mee houden.
Er bestaat misschien een mogelijkheid om een deel van de fax (het voorblad of zoiets) weg te laten, maar ik weet (nog) niet hoe dat moet. Mail mij als u meer weet.

Men kan ook op andere manieren het e-mail adres samenstellen dan hierboven is beschreven.
Mijn ervaring is dat bovenstaande manier altijd werkt mits men geen typefouten maakt en dat andere manieren minder betrouwbaar zijn.

index next